American diner
Algemeen

De geschiedenis van de American Diner


Zwart met wit geblokte vloeren. Formica tafels. Stoelen, barkrukken en banken bekleed met rood, mintgroen of blauw (kunst)leer. Chroom. Neonlicht. De jukebox. Klassieke auto’s. Milkshakes en Marilyn Monroe. Met slechts enkele woorden staat er een beeld van een typische American Diner op je netvlies. Met een beetje fantasie hoor je zelfs de rock & roll klanken op de achtergrond. Maar hoe is de Amerikaanse diner, die we vooral associëren met de fabulous 50’s eigenlijk ontstaan?

contact
De American diner: van treinwagon tot restaurant

Wanneer je welke plek dan ook in Amerika bezoekt, mag je eigenlijk niet vertrekken zonder een bezoek aan een traditionele Amerikaanse diner. Je herkent ze van een grote afstand door de neonreclame. Door de rock & roll uitstraling associëren we ze met de jaren vijftig, maar de eerste officiële diner is al geopend in 1872 in Providence, Rhode Island. Walter Scott verkocht eten vanuit een huifkar en was de allereerste met “walk up” service.

De reden dat veel diners dezelfde indeling hebben, is omdat ze er oorspronkelijk uitzagen als treinrijtuigen zonder wielen. Een rij van ramen, met tafels en banken langs de gangpaden. En een lange bar met barkrukken. Vooral in de jaren dertig was de diner zoals wij deze kennen in opkomst. De inspiratie kwam van de toen supermoderne streamline treinen. In de fabriek werden prefab panden in deze stijl gebouwd. Deze moesten op een voertuig passen om naar de plek van bestemming te worden gereden, ook dit zorgde voor de lange wagon-vorm.

Omdat de smalle wagons weinig ruimte hadden, werden er later op locatie grotere diners gebouwd. De knusse uitstraling van de oorspronkelijke wagons met de bankjes bleef wel behouden.

Tom's Diner Roosendaal

On the menu

Natuurlijk ben je bij Tom’s Diner ook welkom voor slow dining, maar de oorspronkelijke diners worden beschouwd als voorlopers van de fast food-ketens. De sfeer was informeler dan in traditionele restaurants. Het waren populaire plekken om elkaar te ontmoeten, een milkshake te drinken en bij te kletsen.

Op het menu van de diners stond betaalbaar en ‘snel’ eten, veelal van de grill. Denk aan hamburgers, hotdogs, de club sandwich en french fries. Natuurlijk met een milkshake en cole slaw on the side en een stuk cheesecake toe. Trek gekregen? Bekijk onze menukaart!